Загальношкільний проект «Небезпечна їжа»

Здоров’я молодого покоління – один з найголовніших пріоритетів системи освіти. Батьки і вчителі школи занепокоєні тим, що досить часто учні скаржаться на кишково-шлункові захворювання. Досить часто це стається саме після того як учні «смакували» продукти, що є заборонені для продажу в школах. Ці продукти учні купували у кіосках по дорозі до школи. Тому наше завдання полягає у доведенні до відома учнів про небезпеку, яку несуть ці продукти. Правильне і здорове харчування може зберегти здоров’я і попередити можливі захворювання. Даний проект надав можливість учням зрозуміти шкідливість вживання багатьох продуктів, які вони так полюбляють.

 

Координатор проекту: вчитель хімії НВК №9 Тоненька Олена Олександрівна

Тема проекту. Небезпечна їжа

Мета проекту: дослідити склад окремих продуктів харчування, якими учні нашої школи часто «смакують». Показати шкідливий вплив деяких компонентів цих смаколиків на здоров’я. Формувати позитивну мотивацію щодо здорового харчування.

Завдання проекту: виховувати у дітей бережливе ставлення до свого здоров’я; дослідити склад шкідливих продуктів; довести до відома учнів школи про склад їх улюблених продуктів; навчити правильно вибирати продукти харчування.

Характеристика проекту:

  • За тривалістю: короткотривалий.
  • За кінцевим результатом: інформаційний.
  • Учасники: учні 8-10 класів, представники педагогічного колективу.
  • Термін реалізації проекту:

лютий – травень 2017 року

    Здоров’я молодого покоління – один з найголовніших пріоритетів системи освіти. Тому однією із складових системи освіти є формування в учнівської молоді здорового способу життя. За даними досліджень європейських вчених, молоде покоління частіше страждає від високого тиску, діабету і ожиріння, ніж попередні покоління. Правильне і здорове харчування може зберегти здоров’я і попередити можливі захворювання. Даний проект дасть можливість учням зрозуміти шкідливість вживання багатьох продуктів, які вони так полюбляють.

    Батьки і вчителі школи занепокоєні тим, що досить часто учні скаржаться на кишково-шлункові захворювання. Досить часто це стається саме після того як учні «смакували» продукти, що є заборонені для продажу в школах. Ці продукти учні купували в кіосках по дорозі до школи. Тому наше завдання полягає у доведенні до відома учнів про небезпеку, яку несуть ці продукти.

Основні етапи проекту:

Початковий етап

  • Проведення засідання групи вчителів, задіяних у реалізації проекту.
  • Розподіл завдань між класами і обов’язків вчителів групи.

8-А – Дослідження складу солодощів (льодяників) та їх вплив на організм людини. (Костовський Г.Л.)

8-Б – Солодкі газовані напої. Смачно і небезпечно. (Тоненька О.О.)

9-А – Чим небезпечні чіпси? (Паращук Н.А.)

9-Б – Шоколад. Як правильно вибрати? (Олійник О.В.)

9-В – Сухарики – солона небезпека. (Пахолюк Н.М.)

10-А – Провести опитування серед учнів 7-11 класів щодо небезпечних продуктів. Фаст фуд – синонім шкідливої їжі. (Бердага С.І.)

10-Б – Кава. Вигадки та реальність. (Кандалюк Є.П.)  

Творчий етап

  • Проведення опитування серед учнів 7-11 класів
  • Збирання необхідної інформації
  • Аналіз зібраної інформації
  • Підготовка висновків

Підсумковий етап

  • Оформлення результатів досліджень
  • Проведення тренінгу «Небезпечна їжа» серед учнів 8-9 класів.

На початку проекту були опитані учні 7-11 класів. Їм було запропоновано розмістити продукти в порядку зростання шкідливого впливу на організм людини.

Як бачимо, діти розуміють, що є їжа шкідлива і небезпечна. Також з діаграми видно, що всі класи одноголосно визначились із найнебезпечнішими смаколиками і менш безпечними.

На другому етапі учні збирали інформацію про небезпечну їжу і оформляли отриману інформацію.

Як підсумок проекту серед учнів 8-9 класів були проведені тренінгові заняття.

Тренінг «Небезпечна їжа»

Мета: навчити учасників правильному підбору продуктів харчування, формувати позитивну мотивацію щодо здорового харчування.

Завдання:

  • проінформувати учнів про небезпеку вживання шкідливої їжі;
  • сприяти формуванню позитивної мотивації щодо здорового харчування;
  • формувати вміння працювати в команді.

Хід заняття

Учасники тренінгу розподіляються по групах. Для цього їм запропоновано вибрати смайлик (на кольорових клаптиках паперу намальований смайлик і написано назву групи: білок, ліпід, вуглевод)

  1. Знайомство

Учасники кожної групи пропонують емблему своєї групи

Створюється комфортна атмосфера, хороший настрій, група згуртовується.

  1. Очікування

Кожен учасник тренінгу записує на кольоровому стікері свої очікування від тренінгу і кладе його в імпровізований кошик, виголошуючи своє очікування.

  1. Фастфуд – міф чи реальність

Учасники груп отримують листки із записами висловів. Після ознайомлення із текстом висловів вони мають визначити міф чи реальність їм запропонована пояснюючи свій вибір. Можливо із запропонованого є те що не належить ні до однієї з груп.

Свій вибір вони наклеюють на дошку.

    Фастфуд — синонім численних лих за частиною здоров’я. У цьому слові криються майбутні ожиріння і проблеми з травленням, печінкові коліки і нудота, дисфункція підшлункової залози, порушення обміну речовин і неприємні шкірні висипання. Звичайно, безліч людей роками їдять чізбургери без всяких видимих ​​наслідків, але все-таки ставитися до подібного способу харчування треба дуже уважно.Занадто багато несприятливих чинників.                                                                                                                     

  1. Дуже висока калорійність. Звичайний бутерброд з сирокопченою ковбасою набагато менш енергетично насичений, ніж круглий і начебто прісний гамбургер.
  2. Величезна кількість жирів. Саме вони джерела калорій. А, крім того, це досить шкідливі для організму жири — так звані гідрогенізовані рослинні олії, які погано засвоюються і сприяють накопиченню відкладень. Заодно ці жири збільшують рівень шкідливого холестерину в крові, надають шкідливий вплив на печінку, погано діють на обмін речовин.Саме вони провокують розвиток серцевих патологій. У нормальному ж м’ясі птахів і тварин, у салі та у вершковому маслі міститься натуральний тваринний жир, який в розумних дозах просто необхідний організму.

 

  1. Занадто багато солі і цукру при впливі фастфуду. Їх джерело — різноманітні соуси і смакові добавки, якими напхане кожне блюдо. І звичайно, незмінна газована вода. А в маленькому стакані коли міститься 5 чайних ложок цукру, що становить денну норму. Ще гірше вживання так званої «легкої» коли — цукрозамінник аспартам надзвичайно небезпечний, тому що при регулярному вживанні провокує алергію, серцеві збої і навіть онкологічні захворювання.
  2. Величезна кількість консервантів, чиє походження і властивості найчастіше залишається «ноу-хау» виробника: а навіщо приховувати те, що не заподіює шкоди? Правильно, нема чого.
  3. Занадто великий ризик переїдання через смакових добавок.

 

  1. Дуже нездорове поєднання гарячих м’ясних страв і крижаною газованої води. Запиваючи гамбургери «із запалу з жару» колою зі шматочками льоду, ми влаштовуємо справжню катастрофу в шлунку. Шлунковий сік через постійне «вливання» сильногазованого напою не справляється з переварюванням і без того дуже важкої і жирної їжі. А через низьку температури газованої жир починає застигати прямо в шлунку і осідає мертвим вантажем.Звідси і нетравлення, і нудота, і, звичайно, зайві складки на талії.
  2. Практично немає важливих поживних речовин, вітамінів і мінералів. Досить сказати, що м’ясо для гамбургерів отримують з спеціально відгодовуваних гормонами корів і курей … У результаті — великі обсяги за рахунок жиру і нічого корисного.
  3. Залежність від фастфуду. Вчені встановили, що вона виникає у людини за рахунок привабливості продуктів з великим вмістом цукру і смакових добавок і вимагає все нових порцій. Якщо не «злізти» з такої дієти, результат буде плачевним. Захоплення фаст-фудом приводить до зміни біохімічних процесів у мозку людини. Ось чому любителям гамбургерів чим далі, тим складніше, а часом і просто неможливо повернутися до нормального їжі, а тим більше сісти на строгу дієту.

До чого веде надмірне вживання фастфуду.

Стрімке набір ваги, інфаркти і діабет, все частіше зустрічаються у європейців, спонукали дієтологів вивчити склад і калорійність найбільш популярних страв швидкого харчування. Вчені прийшли до невтішного висновку: всього в одній порції фастфуда міститься денна норма жирів. Причому звання головного «вбивці» удостоївся кебаб, відомий у нас під назвою шаурма. Виявляється, в одному цьому блюді міститься в середньому 120 г жиру, при тому що денна норма споживання жирів не повинна перевищувати 70-80 г. Регулярне ж вживання цього гастрономічного шедевра призведе до стрімкої набирання ваги. Але дійсно шокуючим є той факт, що, з’їдаючи по одній шаурме всього два рази на тиждень, любитель перекусити на ходу в кілька разів підвищує ризик виникнення інфаркту та гарантує собі через десять років такого харчування виникнення серцево-судинної патології. Справа в тому, що жир, що міститься у фастфуді, складається переважно з насичених жирних кислот, які при попаданні в організм відкладаються на стінках судин і сприяють розвитку атеросклерозу, а також підвищенню рівня холестерину в крові. Причому особливо небезпечні продукти окислення жиру, що виникають після його обсмажування. Ці речовини ушкоджують мембрани клітин серця, печінки і судин, змінюють склад крові і порушують ліпідний обмін, що, в кінцевому підсумку, призводить до ураження серцево-судинної системи. До речі, шкідливі жири містяться не тільки в пересмаженої біфштексу і шаурме, а й в картоплі фрі, просоченої багаторазово використаним рослинним маслом.

Ще одним ризиком для людей, регулярно харчуються фастфудом, називають незворотні зміни в печінці. …

Позитивний та негативний вплив фаст – фуду на організм людини

 

Позитивний вплив

Негативний вплив

1. Це дуже швидко, зручно, враховуючи сучасний темп життя у містах та мегаполісах.

2. Відносно недорога ціна їжі.

3. У більшості закладів « фаст-фуд» є цікаві пропозиції для дітей. Щось на кшталт: безкоштовна фотографія з клоуном, у Макдональдсі пропонується дитячий набір фаст-фуду з подарунковою іграшкою.

4. Як не дивно, але навіть від швидкої їжі є певна користь, зокрема від піци. Головний плюс будь-якої піци полягає в твердому сирі як джерелі кальцію. У 100 г сиру – 1000 мг кальцію.

5.Картопля фрі – це, звичайно, не дарунок для шлунково-кишкового тракту. Крохмаль і незрозумілого походження масло нікому користі не принесуть. Спробуємо зайти з іншого боку. Картопля – джерело вітаміну С, але вітамін С руйнується при традиційних методах приготування картоплі (варіння, жаріння), а ось при обсмажуванні у фритюрі цього не відбувається. Так, у великій порції картоплі фрі з Макдональдса міститься 30% денної норми вітаміну С.

6. Температура смаження швидкої їжі надзвичайно висока, тому продукти будуть «стерильними», оскільки гинуть всі бактерії.

7. Ну і нарешті, навіть в найшкідливіших продуктах є беззаперечна перевага – вони приносять нам задоволення, покращують настрій від вживання цієї їжі. Не бійтеся своїх бажань, бійтеся втратити над ними контроль.

 

1. При вживанні так званого « вуличного фаст–фуду» можна легко підхопити вірус гепатиту А, внаслідок недотримання продавцями санітарних умов.

2. Шведські вчені запевняють,що всі фанати швидкої їжі практично приречені на різні онкологічні хвороби чи, як мінімум на нервові розлади. Причиною усьому є велика кількість канцерогенів, яка міститься у цих продуктах. Канцерогени утворюються в процесі багаторазового використання олії для смаження. Небезпеку нашим організмам несе канцероген на ім’я акриламід. Акриламід – біла, кристалічна прозора речовина, яка розчиняється в воді. Відомо, що він вражає нервову систему, спричиняє різні генетичні мутації і сприяє утворенню пухлин в черевній порожнині. У звичайному пакетику з чіпсами кількість канцерогенів перевищує допустиму норму встановлену Всесвітньою Організацією Здоров’я для питної води у 500 разів. У картоплі фрі та у всіх різновидах «бургерів» цей показник перевищує норму у 100 разів.

3. Список стабілізаторів, консервантів, емульгаторів, які найчастіше використовуються в продуктах:

·        заборонені – Е 121, Е123, Е240;

·        канцерогени – Е103, Е105, Е121, Е123, Е125, Е126, Е130131, Е142, Е152, Е210 -217240, Е330, Е447;

·        алергени: Е230 -232, Е239, Е311 – 313.

Вони є причиною:

·        виникнення серцево – судинних захворювань ( інсультів, інфарктів);

·        виникнення захворювань шлунково–кишкового тракту (гастрити, язви, пухлини);

·        виникнення захворювань нервової та ендокринної  системи;

·        збільшення ваги ( ожиріння);

·        народження дітей з низькою вагою;

·        погіршення якості молока у матерів;

·        зниження імунітету.

Постійне вживання продуктів фаст-фуду веде до «консервування» організму речовинами, які здатні бальзамувати тіло людини та  не розкладаються протягом тривалого часу.

 

 

  1. Здорово харчуємось

Учасники  груп записують на аркуші паперу по вертикалі слово ХАРЧУВАННЯ. Навпроти кожної букви вони мають записати асоціацію-продукт, вказавши позитивний чи негативний вплив цього продукту на організм людини.

  1. Смачні ребуси

Учасники отримують назви продуктів зашифровані у вигляді ребусів. Вони мають розшифрувати назви і вказати також чи є ці продукти позитивними для організму людини.

  1. Рекламні агенти

Учасникам тренінгу пропонується створити рекламний лист на одну із точок швидкого харчування, які розташовані неподалік від навчального закладу. Це може бути реклама як позитивного так і негативного характеру.

Висновок За період реалізації проекту учні отримали інформацію про небезпечну і шкідливу їжу. Це в майбутньому буде сприяти вихованню у дітей культури харчування і усвідомлення ними того, що здоров’я – це головна людська цінність.